"Dumnezeule, nu mă lăsa până ce nu voi fi reuşit să iau forma pe care o aştepţi de la mine. Încearcă cum crezi că e mai bine, câtă vreme ai să doreşti, dar nu mă arunca în grămada de fier vechi a sufletelor."

Vrajitoarea din Portobello, Paulo Coelho

duminică, 24 aprilie 2011

Pastele , iepurasul si ouale invierii....

„Christos a înviat! - Adevărat a înviat!".


Deoarece Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos este semnul biruinţei Sale şi garanţia mântuirii noastre, era firesc ca încă de la început comemorarea acestei invieri să constituie una dintre sărbătorile cele mai importante ale creştinătăţii.
La câteva zile după intrarea Sa solemnă în Ierusalim, Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost pus în mormânt. După trei zile, adică duminică dis-de-dimineaţă, El a înviat ca un biruitor, cu puterea dumnezeirii Sale, ca să împlinească Scriptura şi pentru mântuirea neamului omenesc.
Cultul creştin, îndeosebi cel ortodox, împlineşte prin această sărbătoare nu numai o simplă comemorare istorică, ci retrăieşte întreaga dramă zguduitoare a morţii şi învierii lui Hristos, ca prin aceasta creştinii să-şi însuşească învăţătura Domnului şi lucrarea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu întrupat. Acest caracter special al sărbătorii învierii Domnului nostru Iisus Hristos se observă foarte bine în slujbele legate de această sărbătoare.
După părerea celor mai mulţi exegeţi şi istorici ai bisericii, învierea Domnului a avut loc în prima duminică de după Paştile iudeilor din anul 33 al erei creştine. E ştiut că Paştile evreilor (Pascha) se serbau în seara zilei de 14 Nisan. Nisan sau Abib fiind prima lună a anului evreiesc, care începea la luna nouă de după echinocţiul de primăvară, data de 14 Nisan coincidea deci cu prima lună de după echinocţiu.
Obiectul acestei sărbători creştine este, deci, încă de la început, amintirea vie a patimii, a morţii şi a învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Iepuraşul de Paste

Pe cât de simpatic, pe atât de necunoscută este povestea lui. De unde a apărut oare acest obicei şi de ce a ajuns el să fie asociat cu cea mai mare sărbătoare creştină a oamenilor?
În vremuri îndepărtate, ca de altfel şi în zilele noastre, iepurele era privit drept un simbol al fertilităţii, unele culturi considerându-l chiar un mesager sacru al divinităţii. O veche legendă nordică spune ca, într-o iarnă, zeiţa Eostre a găsit o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, zeiţa a transformat-o într-o iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulţumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora toate ouale făcute şi i le dăruia zeiţei. Această legendă se pastrează vie chiar şi în zilele noastre, copiii aşteptând de Paşte iepuraşul care face un cuib plin de ouă colorate.
Cea dintâi atestare documentară a prezenţei iepurelui în simbolistica pascală a apărut în Germania, în 1500, primele dulciuri în formă de iepuraşi fiind inventate tot aici, în jurul anului 1800. La scurt timp, în aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania apar şi primele ouă de ciocolată
De ce ouă roşii de Paşte?

Legendele creştine leagă simbolul ouălelor roşii de patimile lui Iisus. Una dintre legende susţine că toate pietrele aruncate în Iisus se transformau în ouă roşii de îndată ce îl atingeau. O alta afirmă că Sf. Maria, mergând să-şi vadă Fiul răstignit, i-a dus ouă, care s-au însângerat sub cruce. Se mai spune că, după moartea lui Iisus, cărturarii saducei şi rabinii farisei ar fi făcut un ospăţ de bucurie, la care unul dintre ei ar fi spus: “Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus. Nici nu şi-a terminat bine spusele că ouăle s-au şi făcut roşii, iar cocosul a început să bată din aripi.
In noaptea de Pasti, la sfarsitul Utreniei, ne sunt amintite cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur: “Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi. Masa este plina, ospatati-va toti; vitelul este mare, nimeni sa nu iasa flamand, toti va indulciti de ospatul credintei; toti luati bogatia bunatatii”. Din aceste cuvinte, reiese ca Sfantul Ioan Gura de Aur infatiseaza Sfintele Pasti ca pe un ospat.
........................................................
O sarbatoare ce an de an ne aduce aminte sa fim mai buni, sa reflectam la menirea noastra pe pamant, o sarbatoare ce aduce in sufletele noastre lumina sfanta a invierii, ne aminteste ce am putut face noi oamenii si ce ar trebuii sa nu repetam, El fiul lui Dumnezeu s-a lasat rastignit pentru a ne fi iertate pacatele , sa credem in El si sa renastem odata cu invierea Lui in Sfanta noapte a Invierii. Curatirea spirituala atat de necesara pentru a simti cu adevarat ca traim, dincolo de lumea materiala , sa gustam din trupul si sangele Domnului sa ne bucuram ca El a inviat si ne vegheaza vesnic.
Paste fericit !

Niciun comentariu: